Monthly Archives

3 Articles

Бадемът в Библията

Posted by сем. Серафимови on
0
Categories

Demetre Stylianidis, Marianne Leonardu, “Options méditerraneénnes”,1981 –I.

 

Освен  в древните митове, срещаме Бадема в Светото писание –Библията.

Евреите са в голата пустиня, в безнадеждност от умора, глад, мъки и лишения, те търсят някакъв  отговорник и се нахвърлят на Аарон. Господ се намесил, за да възстанови реда и дисциплината: той нарежда на Мойсей да събере 12 пръчки от бадем, колкото е броят на племената на Израел  и да напише на всяка от тях  името на едно от племената.

Легенди за бадема

Posted by сем. Серафимови on
0
Categories

Demetre Stylianidis, Marianne Leonardu, “Options méditerraneénnes”,1981 –I.

Много е писано по темата Бадем. Митологията, Библията, поезията, прозата са намерили в Бадема извор на вдъхновение и са се занимавали с него повече  отколкото с  други растения..

Лайм

Posted by сем. Серафимови on
0
Categories

Семейството на цитрусовите растения е много голямо. Родина на всички е основно Югоизточна Азия и отчасти – с ограничен брой видове – островният архипелагов район между Азия и Австралия, включително в Австралия с няколко диви вида. Всички видове, независимо от огромното разнообразие по форма и сила на растенията и плодовете, се кръстосват взимно, постоянно. Това е причина за огромното разнообразие, за наличие на такива миниатюрни плодове като “Мурая”-та с нейните цветове с аромат на жасмин, до “Памело”-то, с неговите гигантски плодове – има регистрирани в Израел на 8 януари, 2003 г., плодове с  тегло по 5.265 кг.