“ЮБИЛЕЙ“ – ценен български бадемов сорт

“ЮБИЛЕЙ“ – ценен български бадемов сорт

 

През 60-те години  на ХХ в  в Опитната станция по овощарство и лозарство, г. Поморие, беше разгърната широка хибридизация при бадема. Използвани бяха голям брой наши местни елити и едни от най-ценните родовити и късноцъфтящи сортове от Русия, Франция, Италия и Калифорния /САЩ/. В резултат получихмве около 2000 хибриди, които отгледахме за изпитване в самата Опитна станцив,а най-перспективните – за производствено изпитване в градините на ТКЗС в Бургаски и др. окръзи. Някои от тези ценни хибриди влязоха като нови сортове в Държавния сортимент. (още…)

ЗАЩО СЕ РАЗПУКВАТ ПЛОДОВЕТЕ НА НАРА?

ЗАЩО СЕ РАЗПУКВАТ ПЛОДОВЕТЕ НА НАРА?

 

Нарът е един от несъмнено най-интересните и полезни плодове, като диетична, освежаваща и лечебна добавка към храната, а ако става дума за кората, тя си е подчертано лечебна като адстрингентно /затягащо/ лекарство. Да си напомняме ли за високата декоративност – не само докато плодовете висят като красиви топки по клоните, а и като украшение на трапезната маса или бюфета. Плодът обаче си има свои характерни изисквания, без чието съблюдаване няма да влезе в нито една от посочените роли. (още…)

Грейпфрутът – необичайна биология

Цитрусовите растения са една природна загадка. Уж са типични деца на тропика и субтропика, които не понасят суровите условия на умерените ширини. A не е съвсем така. В голямото семейство Aurantaceae има дори листопадни видове като дивия Трилистен лимон – Poncirus trifoliatа, който не се бои от мразове до -25 градуса, но плодовете му не са ядливи. (още…)

Бадемът – негранясващото маслено бонбонче

През 70-те години на миналия век Опитната станция за южни култури, Поморие, често беше посещавана от чужди туристи, почиващи в Слънчев бряг. Имаше какво да видят и чуят, да се уверят, че и в България има “ноу хау”. Един французин, впечатлен от богатия сортимент и  бързия темп на разширяване на бадема (към 1974 г. Бургаски окръг вече се гордееше с нови 32 000 дка), се поинтересува дали може да закупува у нас бадеми, защото…”ядкитe, които купувам от Калифорния са…с по-ниски вкусови качества от произвежданите в Гърция и България”. (още…)

Глог-Crataegus

Глогът/ род Crataegus/ не е просто само трън. Освен, че този  мощен храст има висока декоративна стойност, той е и източник на вкусни, диетични и лечебни плодове.

Глогът е разпространен в цялото северно полукълбо с над 890 вида, 800 от които в Америка, а останалите – в Евразия. У нас най-известни са два wида: черноплоден / Crataegus pentagina/ и червеноплоден /Cr. monogina/. По-слабо разпространен у нас и на Балканите е  Източният глог / Cr. orientalis, известен и като Mespilus odoratissima/. В Предна и Централна Азия е широко разпространен изключително сухоустойчивият Понтийски глог Cr. pontica / syn. Cr, mediterranea/. (още…)

Във всяка дворна градина – цитрусови на постоянно място

Във всеки двор - цитрусовиЗа всеки е повече от познато мястото на цитрусовите в бита, кулинарията и здравето. Не остава на заден план и високата им украсност. Всеки обича да обели червеникавооранжевата кора на мандарината и портокала и да изпита насладата от освежаващия вкус на тези чуждоземни плодове. (още…)

НАР

narРастението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. То е пренесено до Армения, средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. На много от тези места то се отглежда специално за ядливия си плод или за декоративни цели.

В България се среща под формата на плодно дърво в южните части на страната и по Черноморието. Неговото предлагане в търговската мрежа е от септември до януари.

(още…)

Касис

kasis 4eren plodКасиса (Ribes nigrum или още наричан черно френско грозде) е влаголюбиво растение. Предпочита неутрални или слабокисели почви. Подходящи места за отглеждане са земи със северно изложение. Най-благоприятни условия намира в полупланинските и планинските райони(проветриви места). Касиса е светлолюбиво растение, но понася и частично засенчване. На големина достига около 1 – 2 м.

(още…)

Thea Chinensis – Китайски чай

TheaChinensis

Поет Тунг (времето на династията Тан 618-907 г:

“Първата чашка навлажнява моите устни и гърло,

Втората унищожава моята самотност,

Третата изследва моите засъхнали вътрешности…,

Четвъртата чашка предизвиква леко изпарение – всички печали на живота изчезват през порите,

С петата чашка се чувствам пречистен,

Шестата ме възнася в царството на безсмъртието,

Седмата…Ах! Но аз вече не мога повече… Чувствам само диханието на прохладен вятър, което се надига в моите ръце…”

(още…)

ЦВЕТЯТА – ЕСПЕРАНТИЯ

Всекиму познато е понятито езикова бариера. За щастливците, открехнали най-широкия езиков прозорец Есперанто няма езикови сенки и полусенки – тяхна втора Родина е Есперантия/ Esperantujo/.От самия изток да самия запад, от Полюс до Полюс – един общ “рóден” език. (още…)