Тoва  растение се числи към сем Araceae / Aronstabe/ и се отличава с особени , необичайни плодни органи във формата на колба, обвита от шпатуловиден чашелист. Мъжките и женските органи на цвета са разположени отделно: колбовидната част (плодници и тичинки) завършват с неплодна част, при някои видове много горяма и мирише странно..

Цветът може да достигне впечатляващ размер. Например на о. Суматра местен гигантски подвид A. Tilanii достига  вис. 2-5 м и шир(Дим.) 1,5м. Един такъв екземпляр от найголямото цвете на света  цъфна през май 1996 г. В Бот.градина на Бон – известно като «гигантският корен на Keu-garden»,  Лондон.

По-голяматачаст от 100-те вида на това семейство произлизат от тропическите райони на Азия и Африка.

През по-голямата част от годината растението представлава само грудка («луковица»). През дъждовния период  растението цъфти, след което се развива един-единствен лист, много голям, с  увиснала петура.

Нормално това растение се числи към куриозите на ботаническите градини. Накои от тях  се култивират, тъй Като корените са ядливи, Като на вида coniac, както и при японския вид A. Rivieri и азиатския A.carnptmulatus  и A. Bulbifer, които имат средно голяма шпатула (чашелист) във формата  на урна.

Отглеждане и размножение

Тропическитие незимоустойчиви форми са градинсдки (на открито само през лятото и са предизвикателство за градинарите като хоби, затова е нормално да се видят само в бот. Градини. Тези, които са с произход Азия и Австралия – най-разпространените видове, – имат по един лист с дълж до 2м и са пъстри, с тъмно-и светлозелени петна, а чашелистът (шпатулата) е петносана в пурпурно-червено, зелено и бяло,с диам. до 2.5 см, а гинецеят (“колбичката”) завършва с гъбесто, голямо тъмночевено, стреложвидно или цилиндрично тичинково тяло.

http://www.kovachev.bg

сем. Серафимови

Comments ( 3 )

  1. SerafimSerafimov
    Тази съставена от неизвестен автор изисква значително допълнение, защото растението е не само с висока декоративност, но важен продукт в изхранването на населението в топлите страни "Клубените, наричани и "ризоми". на наякои от посочейнхи8те по-горе видове , достигат 10-15 кг и след подходяща преработка се използват като брашно за "хлебни" продукти и други кулинарски цели. В България са широко разпространени - предимно в горите и храсталаците, поня
  2. SerafimSerafimov
    продължение": понякога в пустеещи полусенчести места са разпространени два диви вида. Единият е със зелени листа, а другият/ Arum maculatum/ с- бледобелезникави петна по епидермиса на листата. Плодните тела не се различават от описаните по-горе, но са много по-малки. Местно название" змийска хурка" или "боичка". Малките ученици ги използват като добре познатите сухи пастелни"моливчета" за рисуване, но са отровни. Грудките /"ризоми"/ са познати още в древността в народната медицина като отлично средство против хемороиди /"маясъл"/
  3. SerafimSerafimov
    малко продължение"Поглъщане на пресни грудки е нежелано -те са "отровни" - дразнят лигавиците. Но! зрънце с размер на дребна царевица " или грах, взето с мед или компот, сладко и др. не дразни. По-безопасни за директно / без ракия!/ са късчета от полусухите грудки. 6-7 средно големи пресни / свежи/ грудки се нарязват на дребно и се заливат с един литър ГРОЗДОВА/ не плодова!/ ракия. ДОЗИРОВКА? Изпива се на гладно сутрин по една "бабина" чашка /условно казано - един напръстник/ от тази отвара, като веднага се долива такова количество чиста ракия. срок? ДО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ХЕМОРОИДИТЕ! По-полезен е Arum maculata.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.