Добре известно е на всички овощари и още повече на любителите на екзотичните чуждестранни растения, че Китайската актинидия, по-известна с името на австралийското чудо-птица Киви, е двудомен лиан. За всеки 4—5 и максимално шест женски растения трябва да се засади едно мъжко. Някои любители присаждат мъжко растение на някой от клоните на женско растение и така спестяват едно място в градината си. Двудомни са  и останалите видове киви – “Аргута”, “Коломикта” и др.

От няколко години на пазара се появи нов сорт киви от вида “Deliciosa” – еднодомно, т.е хермафродитно, което  плододава без нужда от отглеждане на  мъжко растение. Плодовете са дребни мъхести, а растенията по-студоустойчиви от другите кивита от този вид.

За радост на всички ценители на този чудесен високовитаминен диетичен и вкусен плод, които изпитват затруднения в отглеждането на мъжки растения,  в списъка на ценните сортове се появи и хермафродитен сорт “китайско” киви. Наречено е “Джени”.

Този сорт изисква малко по-различни грижи, за да се развива и  плододава добре.

Първо, може да го засадите в двора си, но по-възможност в защитата на южна стена. Посочваме “до стена”, защото е по-лесно да се изгради опорна носеща конструкция / асмалък/. Сортът е с по-висока студоустойчивост  – няма опасност от измръзване.

Второ, засажда се в добре наторена рохкава почва – богата на растителни вещества, например в богата хумусна почва от  букови гори.

Трето, през първите две години след  засаждането не се прави никаква резитба, за да развие повече леторасти и листа – това е условие да встъпи в плододаване през третата година.  Излишната резитба забавя влизането в плододаване.

Четвърто, напоява се умерено – преовлажняването нарушава нормалния растеж и плододаване.

Пето, всяка клонка, която е плододавала три години се отрязва до основата й. Подържа се  появяване и развитие на нови леторасти. Реже се през февруари. Съкращава се на две-три пъпки  над последното коляно, което е дало плод през предшестващата година.  В това отношение почти няма разлика от резитбата за плододаване на другите сортове.

Серафим Ст. Серафимов

http://www.kovachev.bg

сем. Серафимови

Comments ( 8 )

 1. SerafimSerafimov
  Дължим извинение на нашите любезни посетители-ползватели на настоящия сайт! Условно дивият вид Actinidia arguta е самоплоден / хермафродитен, A. colomicta е наистина двудомен / има нужда от опрашител/. С.С.
 2. христо христов
  И откъде може да си закупи човек от това чудо?
 3. admin
  Здравейте! Обадете се на телефона в секция контакти и питайте дали има в наличност. Благодаря.
 4. Сузана Асанова
  Здравейте!Интересува ме сорт киви ,, Джена" имате ли и каква е цената?Освен това искам да ми кажете с какви други растения имате имам предвид ягоди, малини дали разполагате?Хубав ден!
 5. admin
  Здравейте! За съжаление още нямаме успех с размножаването на кивитата, а ягоди зависи колко искате и какви. Малини нямаме но имаме Червено Френско грозде, Касис, Йоща, Арония, Годжи бери и много други.
 6. Христо
  Здравейте! Имате ли в момента киви сорт Джени и каква е цената?
 7. admin
  Здравейте. Станало е объркване от страна на дядо ми относно сорта Джени с мъхести плодове (Actinidia deliciosa) И (Actinidia Arguta) на който плодовете не са мъхнати, цветовете се само опрашват и растението е с висока степен на студоустойчивост. Много се извинявам за грешната информация в статията, вече е редактирана и не би трябвало да създава бъдещи обърквания. Сега на въпроса ви. Имаме от вида Actinidia Arguta, но са много малки. Ще имаме растения подходящи за продажба евентуално за есента (Октомври месец). Обадете се тогава или по-рано през Септември. На сайта има секция контакти там може да намерите връзка с нас.
 8. admin
  Здравейте. Станало е объркване от страна на дядо ми относно сорта Джени с мъхести плодове (Actinidia deliciosa) И (Actinidia Arguta) на който плодовете не са мъхнати, цветовете се само опрашват и растението е с висока степен на студоустойчивост. Много се извинявам за грешната информация в статията, вече е редактирана и не би трябвало да създава бъдещи обърквания.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.