Monthly Archives

5 Articles

„Парнар“ или…

Posted by сем. Серафимови on
1
Categories

Много от голите скалисти склонове на геологически древната Странджа-планина са покрити с разредени горички на един от архаичните вечнозелени дървесни видове. Особено отчетливо се открояват през втората половина на лятото, когато традиционната растителност облича жълтеещото рухо, а те си остават все така накипрени в зелено. Най-ярко се виждат през зимния период, осбено  при обилна снежна покривка. Тогава тези бухлати гъсто облечени със зелен ямурлук поразпръснати ниски горички се открояват като юначни тайфи, насядали удобно на снежнобяла трапезна покривка. Местните хора ги  наричат „парнар’. Но дали е така?

Капризен ли е лимонът?

Posted by сем. Серафимови on
0
Categories

Лимон е вид цитрус и е капризен,  няма съмнение. Като болшинството южни гости. Но само  ако не познаваме  естеството на това трънливо красиво и много полезно растение. Като  розата.

За Мандарината

Posted by сем. Серафимови on
1
Categories

Много са любителите на екзотичните растения, които се опитват да си отгледат интересни, желани, или просто нужни за лечебни цели видове растения от семена, които или са извадили от плодове, или са получилии от приятели.  Особено ревностни любознайковци са децата. Най-често те изяждат с удоволствие мандаринката или портокала и пъхват някоя семка в почвата на първата попаднала им саксия. Радват се на кълна, на нарастващото растение с лъскави ароматни листа. И чакат …да цъфне.

“Джени” – нов- самоплоден сорт Киви

Posted by сем. Серафимови on
8
Categories

Добре известно е на всички овощари и още повече на любителите на екзотичните чуждестранни растения, че Китайската актинидия, по-известна с името на австралийското чудо-птица Киви, е двудомен лиан. За всеки 4—5 и максимално шест женски растения трябва да се засади едно мъжко. Някои любители присаждат мъжко растение на някой от клоните на женско растение и така спестяват едно място в градината си. Двудомни са  и останалите видове киви – “Аргута”, “Коломикта” и др.

Дафин

Posted by сем. Серафимови on
1
Categories

От древността до наши дни интересът към дафиновото растение остава неизменно висок. То е влязло дълбоко в бита, дало е поминък на човека. Добре известна е високата почит, с която са се ползвали дафиновите клончета сред античния спортен и управленски свят, от тях правели лаврови венци за победителите, и не само в спората, но и в поезията и в различните изкуства, като често измества традиционния в тази сфера  миртов венец.